Miami – badsemester och storstadsliv i ett

Soliga Miami är den näst största staden i den amerikanska delstaten Florida, och är ett förträffligt resmål för den som både är ute efter bad och storstadsliv. Miami blev officiellt en stad 1896, men området hade bebotts av och till sedan cirka 500 år före Kristus, då av USA:s ursprungsbefolkning, indianerna. Området koloniserades av spanjorerna i mitten av 1500-talet men blev en del av USA år 1821. Julia Tuttle anses vara Miamis grundare, vilket gör staden till den enda stora stad i USA som inte har grundats av en man.

Miami är kanske inte ett av landets största turistmål, men trots det har nog många en tämligen bra uppfattning om hur staden ser ut; detta beror givetvis på att Miami har utgjort skådeplats för storfilmer som gangsterdramat Scarface och TV-serierna Dexter och, naturligtvis, Miami Vice. Blandningen av moderna skyskrapor och vita stränder är visuellt slående och inte något man stöter på särskilt ofta.

För många besökare är det förmodligen just de många vackra stränderna och det turkosa vattnet som lockar. South Beachs strand är den som bäst representerar den bild av Miami som många har, med palmer, solbrända surfare och inlinesåkare. South Beach var länge ett av stadens fattigaste områden, men har under de senaste decennierna utvecklats till ett av de rikare områdena i Miami. South Beach och Haulover Beach är två bra val för den som är sugen på att surfa, och föredrar man vindsurfing rekommenderas Hobie Beach, då det där finns många ställen där man kan hyra utrustning och vinden är lätt att förutse. Vill man komma bort från de mer välbesökta stränderna och bara slappna av i lugn och ro är Virgina Key en lång vykortsvacker strand där det är lättare att hitta en avskild plats, men man får vara beredd att gå en liten bit. Matheson Hammock Park Beach är perfekt för barnfamiljer, då vattnet är lugnt och det därför är lättare att hålla koll på familjens yngre medlemmar.

Barnfamiljer uppskattar säkert också Zoo Miami, där exotiska djur som jaguarer, krokodiler, tigrar och komodovaraner finns att beskåda. Eller varför inte besöka Miami Seaquarium, där du bland annat kan bada med delfiner och sälar? Är du beredd att åka en bit så är även Everglades National Park väl värt ett besök. Här ges besökare möjlighet att se utrotningshotade arter som manat och amerikansk krokodil i deras naturliga miljö.